Carte funciara – Sistem de publiciate imobiliara intemeiat pe identificarea cadastrala a imobilelor; poate fi colectiva (pentru intreaga constructie) sau individuala (pentru fiecare etaj / apartament sau parcela de teren avand proprietari diferiti).
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: carte funciara
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Publicitate imobiliara - definitie
- Drept de superficie - definitie
- Birou de carte funciara - definitie
- Contractul de comision - definitie
- Cadastru - definitie
- Posesor - definitie
- Registru cadastral - definitie
- Drept de proprietate - definitie
- Arvuna - definitie
- Proiectul pentru autorizatie de demolare - definitie
Textul de mai jos este mai mult pentru cei care intentioneaza sa vanda si vor avea nevoie de intabulare dreptului de proprietate in Cartea Funciara.
In ceea ce priveste obligatiile proprietarilor, acestia trebuie sa stie ca trebuie sa puna la dispozitia juristilor Cartii Funciare actele de proprietate (contr. vanzare-cumparare, contr. construire, schimb, donatie, etc. si procesele-verbale) in copii legalizate. Unde exista contracte de imprumut trebuie si dovada achitarii integrale si a radierii ipotecii (legalizate). Actele de identitate ale tuturor proprietarilor (atentie sa fie valide, ca la referendum). De asemenea, trebuie sa mai stie proprietarii ca orice notare sau sarcina (radiere ipoteca, clauze de habitatie viagera, etc.) se noteaza sau radiaza contra-cost (atentie la urgente!). Transcrierea, un detaliu neobservat de proprietari, daca nu exista pe contract, trebuie declaratie autentica la notar. Pe scurt, o cheltuiala cu actele de 300-400 lei, plus taxele si onorariul.
Daca este mostenire, mai trebuie si certificatul de mostenitor (atentie la rolul fiscal), la care se mai adauga cei 0.15% din valoarea de impozitare!
Daca proprietarii au divortat, trebuie sentinta civila, daca e habitatie viagera, trebuie certificatul de deces, o sumedenie de cazuri si cazuri!