Totalul investiţiilor imobiliare directe din Europa din cel de-al doilea trimestru din acest an a atins 21,4 miliarde de euro, în creştere cu 11% faţă de 19,3 miliarde de euro din primul trimestru, reiese dintr-un studiu al DTZ. Totuşi, revigorarea acestor volume rămâne inegală: Marea Britanie a crescut până la 7,9 miliarde de euro (+29%) şi Franţa a crescut până la 2,2 miliarde de euro (+23%), dar Germania a scăzut până la 3,8 miliarde de euro (-19%).
În perioada analizată, principalii cumpărători au rămas vehiculele de investiţii private, incluzând managerii de fonduri, care au ajuns la o valoare a investiţiilor de 10,1 miliarde de euro. Investitorii instituţionali au totalizat achiziţii de 2,9 miliarde de euro, iar companiile de proprietăţi listate la bursă – 2,5 miliarde de euro. Activitatea investitorilor inter-regionali a crescut în acest trimestru până la 19% din totalul investiţiilor. Investitorii asiatici şi cei din Orientul Mijlociu au fost exclusiv cumpărători (1,5 miliarde de euro, respectiv 1,1 miliarde de euro), iar cei europeni au fost predominant vânzători (1,6 miliarde de euro), majoritatea celor din urmă fiind realizate de cei din Marea Britanie (1,5 miliarde de euro).
„Incertitudinea revigorării economiilor europene reprezintă un risc, putând avea drept consecinţă o întârziere în revenirea volumelor de investiţii. Acest lucru, combinat cu schimbările legislative planificate pentru fondurile germane deschise, înseamnă că reducerea fluxurilor nete ale fondurilor germane pe care am vazut-o în acest trimestru ar putea îngreuna noi investiţii semnificative pe termen scurt. Într-o notă pozitivă, totuşi, cererea globală rămâne puternică şi slăbiciunea lirei sterline şi a euro faţă de dolar face pieţele imobiliare din Europa atractive pentru investitorii de peste mări, astfel că fluxurile de investiţii din Orientul Mijlociu şi Asia ar putea să persiste”, apreciază Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research.
În România, centrele comerciale domină piaţa investiţiilor
Analizând şi piaţa autohtonă, studiul arată că România a înregistrat un volum de investiţii de 187,7 milioane de euro în prima jumătate a anului, retail-ul rămânând sectorul dominant al activităţii de investiţii. O altă trăsătură a activităţii investiţionale o constituie prevalenţa produselor din provincie faţă de cele din Bucureşti, cele mai importante achiziţii având loc în afara Capitalei. În plus, majoritatea tranzacţiilor au marcat ieşirea din structura acţionariatului unui proiect a unui partener mai mic, în favoarea investitorului principal, cum a fost cazul cumpărătorilor IDG sau Immoeast.
„Estimăm că acalmia specifică sezonului de vară, coroborată cu măsurile restrictive ale guvernului, să diminueze volumele de investiţii pe termen scurt. Până la finalul anului, însă, putem fi martorii unor tranzacţii semnificative, care să ne ducă chiar peste valoarea de 500 de milioane de euro, estimată pentru 2010”, crede Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting DTZ Echinox.
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: fonduri europene, fonduri investitii, Piata imobiliara
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Agricultura este acum in atentia agentilor imobiliari
- Impozitele si taxele notarilor mai mari cu 10%
- Numarul tranzactiilor imobiliare realizate in Romania in 2010 a crescut cu 2,5%
- Sondaj 2015: Doar 32% din cumparatori mai doresc colaborarea cu agentiile imobiliare. Vezi in ce conditii!
- Investitii in chilipiruri imobiliare la Arad
- Notarii vor sa reduca onorariile actele tranzactiilor imobiliare
- Tranzactii imobiliare cu 10% mai multe fata de anul precedent
- Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu 3%
- Orasul Roman a intrat si el in hora celor care semneaza contracte, dar nu le finalizeaza
- Semne bune pentru piata imobiliara in 2014