Certificatul energetic, obligatoriu pentru orice tip de tranzactionare a locuintei

certificat energetic

Certificatul energetic devine obligatoriu

Daca pana acum se mai puteau incheia tranzactii imobiliare fara certificatul energetic, din vara, acest lucru nu va mai fi posibil. Fara acest certificat, vanzarea unei locuinte va fi nula.

Atestatul energetic in vigoare din iulie

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede obligativitatea unui certificat energetic la tranzactionarea unui imobil. Pana pe 9 iulie, legea trebuie sa fie completata si sa intre in vigoare, conform  directivelor UE.

Atestarea energetica se realizeaza de catre unul dintre cei 1300 de auditori energetici pentru cladiri atestati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Acestia sunt autorizati sa elibereze certificate de performanta energetica.  „Scopul proiectului de lege este acela de a oferi o protectie speciala persoanelor care beneficiaza de o locuinta, in sensul ca este informata in legatura cu performanta energetica a cladirii pe care doreste sa o cumpere sau sa o inchirieze”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Ce risca proprietarii care vand fara certificat?

Masura ii va afecta pe proprietarii care vor dori sa vanda un apartament sau orice alte locuinta. Fara acest document:

  1. Devine imposibila vinderea sau inchirirerea unui imobil
  2. Contractul poate fi anulat
  3. Tranzactiile pot fi atacate in justitie  in cazul in care locuinta este vanduta sau inchiriata fara atestat.

Potrivit reprezentantilor Guvernului, obtinerea unui certificat energetic va costa intre 250 si 600 de lei in functie de suprafata imobilului, insa pretul ar putea scadea datorita concurentei care va exista pe piata evaluatorilor.

Alte noutati

Proiectul de lege aprobat de Guvern mai vizeaza si urmatoarele lucruri:

– introducerea obligatorie a sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atat la construirea cladirilor noi, cat si in cazul renovarii majore a cladirilor existente;

– investitorii si proiectantii sunt obligati de a lua toate masurile ca, incepand cu 31 decembrie 2020, consumul de energie al cladirilor sa fie aproape egal cu zero;

– stocarea si centralizarea in banci de date specifice  in vederea fundamentarii planurilor nationale de economisire a energiei;

– instituirea, prin Inspectoratul de Stat in Constructii din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a controlului certificatelor de performanta energetica, a rapoartelor de audit energetic si a rapoartelor de inspectie ale sistemului de incalzire si/sau climatizare;

– stabilirea faptelor care sunt considerate contraventii si modalitatea de sanctionare a acestora.

Nu numai particularii care doresc sa vanda un imobil vor fi obligati sa obtina un atestat, ci si autoritatile publice pentru cladirile pe care le detin in administrare.

Potrivit proiectului de lege, prezentarea certificatului de performanta energetica va fi obligatorie la vanzarea-cumpararea, la inchirierea cladirilor sau a unitatilor de cladire existente (precum apartamentele din blocurile de locuinte), dar si la receptia de terminare a lucrarilor, in cazul cladirilor noi.

Cuvinte cheie: Piata imobiliara

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti