Incepand cu data de 1 septembrie 2012, Comisia de Supraveghere a Asigurarii locuintelor a impus asigurarea prin doua polite de asigurare: una facultativa si una obligatorie.
Oficialii PAID sunt indignati de acesta dubla impozitare, desi poolul de asigurare impotriva dezastrelor este sub asteptari.
Locuintele de tip A costa 20 euro, suma maxima asigurata fiind de 20.000 euro si 10 euro pentru locuintele de tip B, la acestea din urma suma maxima asigurata fiind de 10.000 euro, fiind acoperite insa numai trei riscuri: alunecari de teren, cutremure si inundatii. Pentru alte tipuri de riscuri, cetatenii pot cumpara polite facultative de asigurare.
Desi pare un lucru imposibil in Romania, totusi romanii nu vor trebui sa plateasca cele doua taxe, ci doar una singura. Suprapunerea celor doua polite, facultativa si obligatorie, a creat controverse si din partea clientilor, dar si din cea a asiguratorilor.
Curtea de Apel a decis sa suspende ordinul care prevedea achitarea sumelor pentru cele doua tipuri de asigurari, insa conform CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor), decizia judecatoreasca nu este irevocabila, fiind doar o parte din proces.
Tot conform CSA, politele facultative de asigurare nu sunt foarte sigure, in cazurile daunelor, clientii riscand sa ramana descoperiti. Se vor continua demersurile pentru a proteja interesele asiguratilor prin cumpararea celor doua tipuri de asigurare, cu recomandarea catre proprietarii de locuinte de a verifica conditiile contractuale ale politelor facultative.
Masurile adoptate de CSA au fost facute conform legislatiei in vigoare si aplicarea acestora va fi facuta de catre toate societatile de asigurare, pentru asigurarea succesului privind proiectul initiat si finantat de Banca Mondiala.
PAID (Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor naturale) va milita totusi pentru o singura asigurare, cu conditia ca aceasta sa fie completa si, conform declaratiei D-nei Aurelia Cristea director General al PAID, se spera ca in scurt timp sa nu mai fie nevoie de doua polite de asigurare, ci sa fie implementat un sistem care sa cuprinda specificarile din cele doua polite intr-un singur document.
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: locuinte
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Tinerii vor putea cumpara locuinte ANL in rate incepand cu anul acesta
- B.C.R. a acordat 10.000 de credite pentru Prima casa
- Orasul Roman a intrat si el in hora celor care semneaza contracte, dar nu le finalizeaza
- Depozitele la Banca pentru Locuinte in crestere cu 85%
- BRD si BCR au dat un imprumut de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea si modernizarea Aeroportului Otopeni
- Sunt gata primele doua blocuri din Pallady Towers
- Un nou minim istoric pentru dobanda de politica monetara
- In 2010 au fost eliberate cu 13,4% mai putine autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale
- Clientii B.p.L. au economisit de patru ori mai mult pentru locuinte
- Sondaj 2015: Doar 32% din cumparatori mai doresc colaborarea cu agentiile imobiliare. Vezi in ce conditii!