O Hotarare Guvernamentala recenta prevede o masura de recompensare a proprietarilor de paduri pe care nu le pot exploata datorita restrictiilor legislative privind zonele protejate. Suma cu care proprietarii de paduri vor fi recompensati este cuprinsa intre 40 si 200 de euro pe hectar, se acorda in fiecare an, se calculeaza in functie de suprafata si consistenta padurii si va fi platita de la bugetul de stat.
Inginerul silvic Nicolae Pop a declarat ca aceste plati se vor face numai pentru padurile care se suprapun peste siturile Natura 2000, care sunt catalogate cu rol special de protectie si care au fost scoase total sau partial de la defrisari. Aceste paduri sunt situate pe terenuri cu panta mai mare de 35 grade, pe soluri cu grohotisuri si in zone foarte poluate. Siturile Natura 2000 fac parte dintr-o retea europeana care cuprinde zone naturale protejate pe care exista un esantion reprezentativ de specii salbatice si care sunt habitate naturale de interes comunitar.
Un raport al Curtii de Conturi din 2013 arata ca 3 hectare de padure sunt taiate in fiecare ora, judetele aflate in top 5 cu cele mai masive taieri fiind in ordine Suceava, Neamt, Caras-Severin, Mures si Harghita.
Conform statisticilor, in Romania, in anul 1990 existau 6,5 milioane de hectare de padure in proprietatea statului, iar pana in momentul actual jumatate din aceasta suprafata a fost retrocedata. Din jumatatea ramasa in proprietatea statului, peste 350.000 de hectare au disparut pur si simplu.
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie:
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Competitia cadourilor la achizitionarea unui apartament!
- BCR tot mai incearca sa stimuleze economisirea prin oferirea de dobanzi promotionale
- Ikea va dezvolta si alt tip de afaceri in Romania
- Guvernul rasplateste agricultorii activi incepand cu 2015
- Evolutia preturilor la imobiliare in marile orase, in anul 2014
- Orasul Roman a intrat si el in hora celor care semneaza contracte, dar nu le finalizeaza
- Trecerea la euro si consecintele asupra creditorilor
- Impozitele si taxele notarilor mai mari cu 10%
- Numarul angajatilor si a proiectelor din sectorul constructiilor a scazut cu 50% in doi ani
- Europa Spre Faliment?