Toţi cei care vând proprietăţi imobiliare au constatat faptul că timpul în care este realizată o tranzacţie imobiliară a crescut foarte mult în ultimii doi ani, iar cumpărătorii au devenit mult mai pretenţioşi. Conform unui studiu realizat de Be Igloo pe clienţii săi, în ultimul an a crescut de patru ori timpul de tranzacţionare a unei locuinţe, încrederea clienţilor într-o tranzacţie imobiliară scăzând direct proporţional cu preţul apartamentelor. Astfel, dacă în noiembrie 2009, clienţii se hotărau să achiziţioneze o locuinţă, în medie, la o săptămână după prima vizionare, acum decizia se ia după aproximativ o lună sau chiar mai mult, spun reprezentanţii companiei.
„Criza financiara a modificat radical psihologia clientului din imobiliare: l-a făcut nehotărât. Deşi datele arată că, doar la nivelul Capitalei, numărul de locuitori raportat la cel de unităţi locative este de 1,5/cameră, incertitudinea unui loc de muncă stabil, grevele repetate, restructurările, situaţia economică incertă, sistemul bancar dificil şi rigid, precum şi o neîncredere faţă de piaţa imobiliară îi fac pe oameni să amâne pe cât posibil achiziţia locuinţei de care au nevoie, chiar dacă dispun de fondurile necesare”, afirmă Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo.
Se pare că numărul celor care cumpără lunar apartamente în Capitală este de doar câteva zeci. În momentul în care se hotărăsc să cumpere un apartament, cei mai hotărâţi clienţi ai companiei încheie tranzacţia în aproximativ o lună. Cea mai scurtă tranzacţie din acest an realizată de Be Igloo a durat o săptămână, iar cele mai dificile au fost finalizate în şase-şapte luni. „În ultimele două luni, probabil cumpărătorii au simţit preţul practicat de noi drept cel corect sau cel pe care şi-l puteau permite, pentru că a scăzut puţin perioada de tranzacţionare”, crede Nimrod Zvik.
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: criza financiara, locuinte, Piata imobiliara
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Zonele cu risc seismic din Capitala - Primaria vrea sa oblige proprietarii sa-si evacueze temporar locuintele
- B.C.R. a acordat 10.000 de credite pentru Prima casa
- Impozitele si taxele notarilor mai mari cu 10%
- Investitii in chilipiruri imobiliare la Arad
- Campania BCR de stimulare a economisirii continua cu dobanzi bune
- ABI a lansat un program de 26 de traininguri adresate brokerilor imobiliari
- Un nou minim istoric pentru dobanda de politica monetara
- BRD si BCR au dat un imprumut de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea si modernizarea Aeroportului Otopeni
- In 2015 se vor plati taxe cu pana la 12% mai mari la tranzactiile imobiliare
- Apartamente ieftine licitand la locuintele lui Negoita