Pentru cele doua categorii de apartamente exista numeroase avantaje si dezavantaje doar pretul fiind aproximativ acelasi. Daca inca nu ti-ai definitivat o optiune si oscilezi intre cumpararea unui apartament nou sau unul vechi o sa incercam sa te ajutam prin prezentarea avantajelor si dezavantajelor celor doua categorii ca sa-ti poti formula o parere concreta asupra categoriei care te-ar interesa cel mai mult si ti-ar aduce cele mai multe avantaje.
Un criteriu dupa care multa lume incearca sa se ghideze ar fi cel al pretului pe metru patrat, dar in cazul de fata nu poate fi un factor decisiv deoarece pretul pe metru patrat al apartamentelor vechi il concureaza pe cel al apartamentelor noi, prin urmare ar fi mai bine sa va ghidati dupa alti factori cum ar fi:
- suprafata apartamentului,
- calitatea materialelor de constructie
- infrastructura
Estimarile specialistilor imobiliari dovedesc ca preturile apartamentelor vechi au avut o evolutie ascendenta datorita posibilitatii de a te muta in casa noua intr-un timp foarte scurt in timp ce in cazul apartamentelor noi, care se vand deja din stadiul de proiect, exista o perioada destul de lunga din momentul in care este contractat pana cand clientul se poate bucura de beneficiul mutarii in casa noua. Astfel apartamentele vechi, construite in anii dinainte de 1989 reprezinta cea mai mare parte din piata de locuinte din Romania, cu toate ca detin nenumarate neajunsuri.
Daca dorinta dumneavoastra este de a achizitiona un apartament spatios atunci locuintele noi vor fi prima optiune deoarece spatiul unui apartament nou va fi net superior celui vechi. De exememplu, luam un apartament vechi de doua camere care in cele mai fericite cazuri ajunge la 58-60 mp si comparandul cu spatiul unui apartament nou de doua camere care ajunge si pana la 110 mp vom vedea o diferenta destul de semnificativa care poate fi decisiva in alegerea tipului de apartament dorit.
Alt factor care ar inclina balanta in favoarea apartamentelor noi ar fi cel al finisajelor care sunt de o mult mai buna calitate, apartamentele noi fiind dotate cu parchet, geam termopan, sistem de contorizare individuala si in unele cazuri cu asigurarea pazei imobilului in care se afla apartamentul. Un alt avantaj il constitue faptul ca proprietarii pot face modificari minore in faza de proiectare a apartamentului ca si posibilitatea de a alege nuanta parchetului, faiantei sau gresiei.
Urmatorul element decisiv in alegerea tipului de apartament ar putea fi infrastructura care ar aduce un avantaj apartamentelor vechi deoarece beneficiaza de mijloace de transport in comun aflate in apropiere, drumuri asfaltate si o mai buna pozitionare in schimb ce majoritatea apartamentelor noi sunt construite in zone rezidentiale care sunt construite deobicei la periferia orasului. Singurul dezavantaj din punct de vedere al zonei unde sunt amplasate apartamentele vechi poate fi lipsa locurilor de parcare.
De asemenea, materialele de constructie cat si proiectarea apartamentelor noi este alt factor decisiv pentru care sunt alese de catre cumparatori care astfel au asigurata mult mai bine siguranta. In cazul apartamentelor vechi cea mai mare problema o prezinta riscul din punct de vedere al seismelor, apartamentele vechi avand o rezistenta redusa in cazul cutremurelor datorita modului de proiectare al acestora cat si al degradarii cladirii in care se afla.
Multi clienti se grabesc cumparand un apartament vechi considerandu-l mai ieftin si netinand cont de lucrarile ulterioare care vor fi efectuate cum ar fi izolatia termica a blocului cat si finisajele care vor mai fi facute. Cu toate aceste neajunsuri, pretul pe metru patrat nu este cu mult mai mic fata de cel al apartamentelor noi. Pot apare si situatii in care pretul apartamentelor vechi sa fie mai mare decat a celor noi acest fapt datorandu-se unei mai bune pozitionari a aprtamentuli vechi fata de cel nou.
In concluzie va vom prezenta avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de locuinte, astfel in cazul apartamentelor noi avantajele constau in: existenta locurilor de parcare si a spatiilor verzi, asigurarea pazei imobilului, suprafata apartamentului mult mai mare si punerea accentului pe modul ambiental.
Dezavantajul acestor tipuri de locuinte il constitue in mare parte amplasarea acestora in zonele periferice ale oraselor unde infrastructura este slab dezvoltata, dotarea acestora cu terase mari care le cresc simtitor pretul cat si cheltuielile de administrare mari.
Apartamentele vehi au avantajul de a fi plasate in zone unde infrastructura este bine dezvoltata, costurile de intretinere mai mici care atrag dupa sine o cerere mai mare din partea cumparatorilor cu venituri mici si medii.
Dezavantajele apartamentelor vechi il constitue lipsa de spatii verzi si terase, suprafata locuibila mult mai mica, lipsa locurilor de parcare, aspectul ambiental defavorabil, pretul de cumparare apropiat de cel al unui apartament nou, neasigurarea pazei imobilului cat si degradarea cladirii unde sunt amplasate.
Astfel va ramane la latitudinea dumneavostra ce factori se vor dovedi decisivi in alegerea pe care o veti face in vederea achizitionarii unei „case de vis ” pentru asigurarea sigurantei si confortului pe care il doriti.
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: locuinte
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Schimbarea locuintei ...o adevarata aventura!
- Ponturi pentru a obtine un pret corect pentru o locuinta
- Cum aleg agentul imobiliar potrivit?
- Opt greseli emotionale ce trebuie evitate cand cumperi o locuinta
- De ce sa optezi pentru case modulare lemn
- De ce sa nu cumperi casa cu plata ratelor direct la dezvoltator
- Negocierea, secretul succesului tranzactiei imobiliare
- Teren langa Bucuresti, apartament nou sau vechi? – ce este mai convenabil?