Cine profita de criza imobiliara?

floreasca city center

Floreasca City Center

Pe fondul crizei pe piata constructorilor si a contractorilor imobiliari, precum si datorita acestei perioade in care atat materialele de constructie cat si manopera sunt destul de ieftine, in capitala au inceput sa rasara, rand pe rand, proiecte imobiliare de amploare precum centre de afaceri, hoteluri sau chiar viitoare centre comerciale. Cine sunt cei care profita de criza imobiliara? Ei bine, ei sunt investitorii care nu au avut nevoie de creditare, care au preferat sa investeasca din finante proprii, profitand astfel de conditiile prielnice pe care piata constructiilor le ofera momentan tuturor celor care dispun de resurse fizice de bani.

Astfel, in 2013, constructii ca Barbu Vacarescu Office (cladire de sase etaje), hotelul din aceeasi zona detinut de Silver House, precum si cladirea Unicredit, cladire cu 15 etaje, situate chiar langa Facultatea Romano-Americana, mall-ul Promenada sau chiar Floreasca City Center (proiect ce se vrea a fi cel mai inalt din Romania, cu nu mai putin de 36 de etaje) vor fi finalizate, mai ales ca, chiar si in aceste momente, se munceste non-stop la constructia si finalizarea lor.

Dintre toate cele de mai sus, Floreasca City Center este cel mai impresionant si cel mai ambitios proiect: va avea o suprafata utila de peste 37000 de metri patrati (circa 1150 mp per etaj), transportul vizitatorilor si al personalului va fi asigurat de 10 lifturi, peste 120 de magazine, ba chiar si o conexiune spre pasajul rutier de la metroul Aurel Vlaicu.

Un aspect ce merita mentionat e faptul ca nu doar in capitala se profita de conditiile prielnice ale momentului. In 2007, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata imobiliara nationala, Tagor Capital (companie private cu capital israelian) promitea constructia a nu mai putin de 4500 de locuinte noi, atat in Bucuresti, precum si in NV-ul Romaniei, respectiv in Arad si in Timisoara, orase in care numai costul terenurilor pe care vor fi construite ansamblurile imobiliare se invarte in jurul a 13 milioane de euro.

Planurile Tagor Capital constau in construirea unor locuinte mici dar utile, de 1-2 camere, dar cu parcare subterana gratuita, a caror pret va varia intre 45,000 si 70,000 de Euro. Asta nu inseamna ca israelienii vor construi din prima pe toate spatiile achizitionate, ci chiar din contra. Planurile oficiale spun ca in localitatea Bragadiru (pozitionat in SV-ul judetului Ilfov) vor fi finalizate pana in luna iunie a acestui an 78 de locuinte noi, in timp ce la Timisoara si Arad vor fi date in folosinta 107, respectiv 110 locuinte dintr-un total de 2600 de locuri.

Conform declaratiilor lui Ofer Lieberson, CEO al Tagor Capital, compania construieste momentan strict pentru a satisface cererea de pe piata interna, motiv pentru care locuintele date in folosinta sunt de regula apartamente de 1-2 camere. Tot el a mai mentionat ca pe langa Arad si Timisoara, compania condusa de el are in plan achizitionarea unor noi terenuri in/langa Oradea, pe care vor construi 160 de locuinte, cel mai tarziu in 2013, urmand ca in viitorul apropiat, in functie de evolutia vanzarilor, sa mai fie construite si date in folosinta alte 540.

Cuvinte cheie: constructii bucuresti, Piata imobiliara

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti