OTP nu a murit: Q1 incheiat pe profit!

Chiar daca acum cateva luni existau deja voci care spuneau ca filiala OTP Bank din Romania se indreapta spre un faliment sigur, se pare ca cei de la OTP Romania au reusit sa resusciteze afacerile firmei, aducand-o pe profit din nou. Coform declaralatiilor lui Laszlo Diosi, şeful OTP Bank România, banca a inregistrat in Q1 un profit net de jumatate de milion de euro, lucru imbucurator atat pentru clientii bancii, dar si pentru firma-mama.

Conform statisticilor oferite de banca, in q4 al anului 2010. s-au inregistrat niste recorduri absolute: costul provizioanelor a urcat la peste 20 de milioane de euro, lucru ce indubitabil, a dat un pic de furca tuturor celor implicate.

Totusi, se pare ca trimestrul unu al anului 2011 a fost unul favorabil reducerii costului de risc. Chiar daca s-au inregistrat cu circa 11,2% mai multe cazuri de intarzieri de peste 90 de zile de la plata creditelor, comparativ cu T1 al 2010, dar si cu evolutia costului de risc pe parcursul intregului an, deteriorarea a fost minima in trimestrul ce tocmai s-a incheiat, astfel incat a permis societatii OTP Bank Romania sa iasa pe profit.

De asemenea, conform directivelor primite din Ungaria, OTP Bank Romania a aplicat o politica de reducere a costurilor. Astfel, s-a studiat performanta tuturor centrelor OTP din tara, pentru ca apoi, ultimele 6 sa fie inchise cu totul. La momentul actual, mai sunt 100 de sedii OTP pe teritoriul Romaniei, insa exista posbilitatea ca cel putin alte 10 dintre ele sa se inchida, dar doar daca rezultatele Q2 ale 2011 vor fi pe minus.

Paradoxal, aceste reduceri a numarului de sedii/personal vin in conditiile in care OTP si-a facut cunoscuta intentia de a achizitiona o banca de talia subsidiarelor maghiare din Romania, banca ce se vehiculeaza a fi RBS Bank.

De asemenea, Laszlo Diosi a declarat ca la momentul actual, se intampla un lucru interesant in Romania: numarul creditelor acordate firmelor au crescut invers proportional cu cele acordate populatiei, firmele totalizand un credit total de 324 de milioane de euro, in timp ce creditul total al persoanelor fizice scade la 19 milioane de euro. Acest lucru este oarecum imbucurator, deoarece nu poate insemna ca economia Romaniei primeste un plus de putere chiar din interior, adica din segmentul care avea cea mai mare nevoie de o relansare economica.

Cuvinte cheie: credite bancare

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti