Romanii prefera sa repare si sa intretina constructiile in loc sa realizeze altele noi

Orice perioadă am analiza (octombrie 2010 – septembrie 2010, octombrie 2010 – octombrie 2009 sau primele zece luni din 2010 – primele zece luni din 2009), volumul lucrărilor de construcţii a scăzut. Însă, analizând cifrele pe elemente de structură aflăm că românii preferă să repare şi să întreţină construcţiile în loc să realizeze altele noi. Iar dacă ne uităm la datele pe obiecte de construcţii descoperim că românii nu mai sunt interesaţi decât de clădirile inginereşti şi nu de cele rezidenţiale sau nerezidenţiale.

Octombrie 2010 – septembrie 2010

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna octombrie din acest an, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,8%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-15,1%) şi la cele de reparaţii capitale (-2,8%), la cele de întreţinere şi reparaţii curente fiind înregistrată o creştere 45,1%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-16,9%) şi la cele rezidenţiale (-9,4%), crescând cele inginereşti (+8,9%).

Scăderea a fost şi mai mare la volumul lucrărilor de construcţii (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), mai exact cu 1,3%. Însă, această scădere nu a avut loc decât la lucrările de construcţii noi (-13,7%), cele de întreţinere şi reparaţii curente, dar şi cele de reparaţii capitale înregistrând creşteri chiar foarte mari cu 40,7%, respectiv cu 9,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul a crescut la construcţiile inginereşti (+9,8%) şi a scăzut la cele nerezidenţiale (-13,4%) şi la cele rezidenţiale (-9,7%).

Octombrie 2010 – octombrie 2009

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 7,4%. Pe elemente de structură, au fost înregistrate scăderi la lucrările de construcţii noi (-21,4%) şi la cele de reparaţii capitale (-6,1%) şi creşteri la cele de întreţinere şi reparaţii curente (+35,6%). Pe obiecte de construcţii, a avut loc o singură creştere, la construcţii inginereşti (+6,3%), şi două scăderi, la clădiri rezidenţiale (-36,7%) şi la cele nerezidenţiale (-15,3%).

Volumul lucrărilor ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate din perioada menţionată a scăzut cu 8%, scădere înregistrată la lucrările de construcţii noi (-19,7%) şi la cele de reparaţii capitale (-8,2%), cele de întreţinere şi reparaţii curente crescând cu 24,6%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut foarte mult la clădirile rezidenţiale (-33,3%) şi la cele nerezidenţiale (-13,3%) şi a crescut foarte puţin la cele inginereşti (+4,8%).

Primele zece luni din 2010 – primele zece luni din 2009

În primele zece luni din 2010 faţă de perioada similară din anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a scăzut cu 15,1%. Pe elemente de structură scăderi au fost înregistrate la lucrarile de constructii noi (-22%) şi la cele de reparaţii capitale (-9,1%) şi creşteri la cele de întreţinere şi reparaţii curente (+6,2%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele: clădiri rezidenţiale (-37,2%), nerezidenţiale (-18,1%) şi inginereşti (-2,8%).

În aceeaşi perioadă, volumul ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 14,9%, scădere evidenţiată la două elemente de structură: lucrări de construcţii noi (-23,9%) şi cele de reparaţii capitale (-13,3%). Singura creştere a fost înregistrată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,5%). În schimb, pe obiecte de construcţii au scăzut toate componentele: clădiri rezidenţiale (-37,6%), nerezidenţiale (-19,7%) şi inginereşti (-1,9%).

Cuvinte cheie: constructii bucuresti

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti