Cat trebuie sa economiseasca un european pentru a-si putea cumpara un apartament in capitala

De curand, Gandul a realizat o statistica referitoare la timpul necesar unui locuitor al principalelor capitale europene pentru a-si cumpara un apartament de 50 mp intr-o zona rezidentiala. Pentru studiu s-au luat in calcul economisirea intregului salariu mediu (fara sa se cheltuie nimic din el) castigat in fiecare tara in parte conform statisticilor Eurosat, precum si pretul mediu al ofertelor de vanzare publicate pe site-urile celor mai importante agentii imobiliare. In acest studiu s-au colectat si analizat date din capitalele a 15 tari europene: Belgia, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, si Ungaria.

Ce arata rezultatele studiului

1. Romanii – un roman care ar putea sa isi economiseasca tot salariul, are nevoie de 13 ani pentru a putea strange banii necesari achizitionarii unui apartament cu doua camere si cu o suprafata de 50 mp intr-o zona buna a Bucurestiului. Calculul a fost efectuat in functie de pretul mediu al acestor tipuri de locuinte (50.000 de euro) si de salariul mediu net castigat de catre un roman (320 de euro).

Statistica realizata arata ca un roman trebuie sa stranga banii pe o perioada de trei ori mai mare decat un ungur, dar ca bulgarii, polonezii, cehii, fracezii si slovacii spre exemplu, au nevoie de o perioada mult mai mare.

2. Francezii – un francez care doreste sa isi cumpere o locuinta de 50 mp intr-una din zonele bune ale Parisului are nevoie de 26 de ani in care sa isi economiseasca tot salariul. Venitul mediul anual al unui francez este de 22.604 euro, iar pretul mediu al unui metru patrat in zonele bune ale Parisului este de 12,185 de euro, in acest fel un francez putand cumpara aproape 2 mp pe an.

3. Cehii – cehii stau si mai rau la acest capitol, un locuitor al capitalei Cehiei avand nevoie de 29 de ani pentru a putea strange banii necesari achizitionarii unei locuinte intr-o zona centrala a capitalei de marimea celei luate in calcul de studiul realizat. Acest lucru se datoreaza faptului ca pretul de vanzare al unui metru patrat in zonele centrale ale Pragai este de 7 ori mai mare decat salariul mediu net castigat (667 euro), o locuinta de 50 mp avand un pret de vanzare mediu de 223.900 euro.

4. Polonezii – si polonezii sunt in coada clasamentului, avand nevoie de putin peste 20 de ani pentru a-si cumpara o locuinta in valoare medie de 111.500 euro la un salariu lunar de 452 de euro.

5. Bulgarii – rezultatele studiului arata ca un bulgar are nevoie de 16 ani pentru a-si putea achizitiona o locuinta in cartierul Mladost, unul dintre cele mai moderne cartiere ale Sofiei, salariul mediu net in aceasta tara fiind de 213 euro.

6. Ungurii – vecinii de la vest se pot lauda cu cele mai mici preturi de vanzare ale locuintelor in capitala tarii lor, Budapesta fiind statistic cea mai ieftina capitala europeana din punct de vedere al imobilelor. Astfel, un ungur trebuie sa economiseasca putin peste 4 ani, mai exact 4 ani si 2 luni pentru a-si cumpara un apartament de 50 mp intr-o zona centrala a Budapestei. Conform factorilor luati in calcul de studiu, in topul celor mai mici perioade in care se pot cumpara locuinte de 50 mp in capitalele europene, Ungaria ocupa locul doi.

Ungurii au un salariu mediu net de 472 de euro, exact cat pretul mediu pe metru patrat construit.

7. Belgienii – se pot considera cei mai norocosi cetateni ai Europei, acestia avand nevoie de o perioada de numai 3 ani si 9 luni pentru a-si cumpara o locuinta de 50 mp intr-o zona centrala a capitalei. In aceasta tara, tipul de locuinta luat in calcul are un pret mediu de 111.500 de euro, dar salariul mediu net castigat de un belgian este de 2.426 de euro, cu peste 200 de euro mai mult decat pretul mediu de vanzare al unui metru patrat (2.231 euro). Suma platita pentru un apartament de 50 mp situat in Bruxelles este cu aproximativ 88.000 de euro mai mare decat in Budapesta, dar venitul mediu castigat de un belgian duce capitala Belgiei pe primul loc in acest clasament.

8. Germanii – locul 3 pe podium este ocupat de locuitorii capitalei Germaniei, acestia avand nevoie de mai putin de 5 ani de economii pentru a-si achizitiona o locuinta de 50 mp in cartierul ultracentral Mitte, aflat in capitala tarii.

9. Grecii, irlandezii si luxemburghezii – toti acestia ocupa locul 4 in top cu o perioada de economisire de aproape 10 ani.

apartamente europa

Sursa: Gandul.info

Rezultatele studiului arata ca Budapesta este cea mai ieftina capitala europeana, urmata de Sofia si de Bucuresti. De asemenea, preturi la locuinte in strainatate de sub 3.000 de euro pe metru patrat se inregistreaza si in Atena, Bruxelles, Bratislava, Dublin si Varsovia.

Top 5 ale celor mai ieftine capitale:

  • Budapesta cu 472 euro pe metru patrat.
  • Sofia cu 828 euro pe metru patrat.
  • Bucuresti cu 1.006 euro pe metru patrat.
  • Atena cu 2.165 euro pe metru patrat.
  • Varsovia cu 2.230 euro pe metru patrat.

La polul opus, Parisul este cea mai scumpa capitala europeana, cu aproximativ 4.000 de euro mai mult pentru un metru patrat de constructie decat in Londra.

Top 5 ale celor mai scumpe capitale europene:

  • Paris cu un pret de 12.185 euro.
  • Londra cu un pret de 8.011 euro.
  • Amsterdam cu un pret de 5.643 euro.
  • Luxemburg cu un pret de 5.155 euro.
  • Praga cu un pret de 4.678 euro.

Berlinul se afla in partea de mijloc a clasamentului cu un pret mediu de 3.017 euro pe metru patrat, iar conform aceleiasi analize, Madridul se apropie de cele mai scumpe capitale cu un pret de 4.095 euro pe metru patrat.

Cuvinte cheie: locuinte, Piata imobiliara

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti