Pe piata din Romania firmele de recuperare si-au creat un renume care nu le face deloc cinste in privinta strategiilor abordate fata de creditorii cu probleme, mai ales in conditiile in care tot mai multe banci vand creditele catre astfel de firme. Astfel, in ultima perioada peste 7000 de romani s-au trezit peste noapte in situatia de a trebui sa negocieze direct cu recuperatorii. Vestea buna este ca datorita aparitiei unui numar tot mai mare de firme de recuperare pe piata din Romania, acestea au inceput sa fie fortate sa isi schimbe strategia pentru a da randament.
Dupa ce datorita deprecierii leului fata de franc in perioada de criza un numar covarsitor de romani au fost lasati in imposibilitate de plata, banci precum Volksbank, RBS si Citibank au inceput sa vanda creditele neperformante, inclusiv credite de consum, credite ipotecare si cardurile de credit.
Seful Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale reasigura restantierii
Panica creata de acest val de vanzari de credite catre recuperatori este lesne de inteles, din acest motiv Georg Kovacs, suedezul de origine ungara care se afla la conducerea Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale se grabeste sa ii asigure pe debitori ca firmele de recuperari vor fi nevoite sa isi schimbe abordarea si strategiile, personalizand modul in care fiecare caz in parte este tratat.
Acesta explica faptul ca in continuare problematice sunt in principal creditele ipotecare care nu pot fi achitate prin termeni de negociere sau reesalonare. In cazurile creditelor ipotecare de zeci de mii de euro, singura optiune este in general vanzarea locuintei pentru achitarea datoriei. Vanzarea locuintei este cea mai buna varianta pentru recuperatori. Cu toate acestea firmele de recuperari sunt din ce in ce mai dispuse sa urmeze strategii personalizate pentru fiecare debitor in parte.
Astfel, alaturi de varianta vanzarii locuintei se vor propune si variante precum cea a micsorarii valorii creditului, dar si a perioadei de achitare a datoriei prin negocierea intre cele doua parti implicate. Debitorul isi poate pastra locuinta ceea ce reprezinta avantajul principal al acestei alternative insa din pacate aceasta varianta nu este posibila decat pentru un procent foarte mic din cazuri. De cele mai multe ori restantierul ajunge in situatia de a a avea de-a face cu firma de recuperari in urma pierderii locului de munca astfel ca nu are optiuni de plata.
Cele 14 firme de recuperare principale si alte cateva firme mici ce abia intra pe aceasta piata declara ca au intentia de a face tot posibilul pentru a gasi solutia optima de recuperare a sumei datorate pentru fiecare caz in parte, in conditii cat mai putin traumatizante pentru debitor.
Cu toate acestea, numarul de proprietati imobiliare scoase la vanzare prin licitatie de catre astfel de firme este in crestere an de an. Georg Kovacs explica insa ca este in interesul firmelor de recuperare sa ajute debitorii sa returneze creditul pentru a evita costisitoarea executare silita. Din aceste motive, expertii recuperatori prefera sa colaboreze indeaproape cu clientii pentru a crea strategii si planuri de rambursare a datoriei ce dau randament.
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: credite bancare, credite ipotecare
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Posta romana intra pe piata serviciilor bancare
- Ce credit pentru casa poti lua cu salariul tau ?
- ANPC incearca sa dreaga busuiocul in ceea ce priveste efectele legii privind creditele
- Creditul pentru terenuri agricole, lansat de CEC Bank
- Credite ipotecare alternative la programul Prima Casa
- Bilantul BCR in Prima casa arata ca banca a acordat mai mult de o treime din totalul imprumuturilor
- Se ieftinesc creditele Prima Casa in lei
- B.C.R. a lansat un nou credit de investitii imobiliare
- In ultima luna soldul de credite nu a inregistrat modificari semnificative
- Se Ieftinesc Creditele? BNR Scade Dobanda-Cheie