Spuneam in articolele precedente ca, odata cu declansarea masurilor anti criza financiara, romanii au inceput sa fie tot mai pretentiosi atunci cand vine vorba de credite, precum si de achizitionarea unei locuinte cu ajutorul creditelor bancare. Totodata si bancile au inceput sa acorde ceva mai greu imprumuturi, tocmai pentru ca solvabilitatea romanilor in ceea ce priveste capacitatea de rambursare a imprumuturilor a scazut considerabil.
Astfel, daca pana acum 2 ani era relativ usor de luat o suma mare de bani din banca in baza unui salar mic-mediu, lucrurile nu mai stau chiar asa: plafoanele minime ce permit acordarea unui credit bancar au crescut cu circa 20%, iar inainte de a fi acordate, dosarele clientilor sunt verificate mult mai serios fata de anii anteriori. Astfel, s-a ajuns la o rata de aprobare a dosarelor de credit de circa 15%, procent considerabil mai mic fata de anii 2007-2009.
De regula, prima suma luata in calcul pentru un imprumut imobiliar este 25000 de euro, suma ce teoretic, ar fi de ajuns pentru o garsoniera de 25-30 de metri patrati in Bucuresti, sau chiar pentru un apartament cu 2 camere in provincie. Perioada maxima de returnare a creditului se poate intinde pana la 30 de ani, timp in care clientii bancii vor trebui sa plateasca bancii o rata in jurul sumei de 140 de euro. Totusi, pentru a primi un astfel de credit, familia sau salariatul care aplica pentru aceasta suma, trebuie sa faca dovada ca are venituri mai mari de 1800 de lei, tocmai pentru a prezenta siguranta si pentru a nu ii fi afectat foarte mult nivelul de trai.
A doua suma luata in calcul pentru un credit imobiliar este de 45000 de euro, caz in care potentialii clienti trebuie sa faca dovada unui venit mediu de minim 3050 lei. De ce? Pentru ca in cazul in care opteaza pentru o perioada de rambursare de 30 de ani, suma medie pe care vor trebui sa o returneze bancii va fi de circa 1000 de lei pe luna, iar legea in Romania prevede faptul ca suma maxima pe care un client al bancii trebuie sa o returneze bancii, nu trebuie sa depaseasca 45% din totalul de venituri nete. Pentru piata financiara din Bucuresti, aceasta suma ar fi de ajuns pentru un apartament de 2 camere in zonele limitrofe, sau chiar pentru o garsoniera intr-o zona mai selecta.
In aceste conditii, Programul Prima Casa 4 pare sa fie o solutie mai buna, intrucat termenii de acordare a creditelor imobiliare sunt ceva mai lejeri fata de termenii clasici a unui imprumut imobiliar. Altfel, pentru o suma ce depaseste 45000 de euro, clientii ar trebui sa ramburseze bancii, in functie de contract, sume lunare incepand de la 350 de euro, ceea ce pentru Romania si in special pentru romanul de rand, este un adevarat stres
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: Credit imobiliar, credite bancare, criza financiara
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Credite ipotecare alternative la programul Prima Casa
- ANPC incearca sa dreaga busuiocul in ceea ce priveste efectele legii privind creditele
- B.C.R. a lansat un nou credit de investitii imobiliare
- Refinantarea oferita de GarantiBank nu mai percepe nici un comision
- In ultima luna soldul de credite nu a inregistrat modificari semnificative
- Peste 22 miliarde de euro – valoarea garantiilor imobiliare pentru creditele bancare
- Firmele de recuperare a creantelor incep sa isi schimbe strategia
- Se ieftinesc creditele Prima Casa in lei
- Ce aduce 2014 in privinta creditelor bancare
- Creditul pentru terenuri agricole, lansat de CEC Bank
doresc cumpararea unei case suprafata 150- 200m fara etaj zona rahova bragadiru prin banca sau datimi sfaturi cum sa procedez astept raspuns urgent