Desi se zvoneste de mult timp ca programul guvernamental Prima Casa se afla pe ultima suta de metri, acesta continua sa atraga tineri doritori sa isi obtina prima casa in conditiile favorabile ale creditului oferit de cele 16 banci care participa la program. Odata cu trecerea la credite exclusive in lei, doritorii de locuinte din Bucuresti, Ilfov si marile orase precum Cluj, Timisoara, Iasi si Constanta au inceput din nou sa fie atrasi de aceasta optiune si depun lunar aproximativ 90 de cereri catre fondul National de Garantare.
Credite mai ieftine obtin clientii fideli ai bancilor si cei care au cardurile salariale la banca ce urmeaza sa acorde creditul. Pentru acestia, bancile ofera o DAE mai avantajoasa.
Tentatia creditelor Prima Casa exclusiv in lei este explicata atat din premiza ieftinirii preturilor locuintelor cat si a ieftinirii dobanzii medii pentru creditele de acest gen. Astfel, daca romanii solicitau in anul 2013 credite de o valoare medie de aproximativ 40.000 de euro, in 2014 creditul mediu solicitat in lei are o valoare aproximativa de 35.000 de euro.
Tinerii care doresc sa obtina un credit de tipul Prima Casa (vezi aici imobilele disponibile prin program) trebuie sa se prezinte la banci cu o serie de documente tip pentru acordarea creditelor precum actul de identitate, certificat de casatorie (unde este cazul), adeverinta de salariu, chitanta sau antecontract de vanzare-cumparare, documentatie privind credite existente, cadastru, certificat de eficienta energetica, act de proprietate asupra imobilului in copie legalizata.
In functie de banca aleasa, solicitantul trebuie sa aiba peste 18 ani sau in unele cazuri peste 25, iar gradul de indatorare acceptat oscileaza intre 40% si 70%.
Problema garantiei minime necesare a fost si ea adresata de o serie de banci care au redus suma avansului la 5% din valoarea locuintei, de la 15% sau chiar 20%, pentru a incuraja aplicarea de solicitari. Cu toate acestea, la o valoare medie a creditului de 35.000 de euro, depozitul minim este de aproximativ 1.700 de euro. Aceasta este o suma pe care cei mai multi romani cu salarii medii de aproximativ 300 de euro nu si-o permit cu usurinta, insemnand cateva luni de economii la sange.
Tinerii care vor sa prinda ultima faza a programului Prima Casa sunt pusi in situatia de a imprumuta aceste sume sau in cazul in care incearca sa economiseasca suma necesara trebuie sa ia in considerare faptul ca proiectul guvernamental se va aplica in curand doar pentru locuintele din imobilele noi.
Aceasta initiativa este menita sa ajute piata locuintelor si complexelor de apartamente construite in perioada de boom care au intrat in insolventa datorita crizei financiare si va rezulta intr-o noua schimbare a preturilor si probabil si a conditiilor de creditare.
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: credit prima casa, Programul prima casa
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Firmele de recuperare a creantelor incep sa isi schimbe strategia
- Bilantul BCR in Prima casa arata ca banca a acordat mai mult de o treime din totalul imprumuturilor
- In functie de venitul tau, iata ce credit contractezi si ce locuinta poti cumpara!
- Se Ieftinesc Creditele? BNR Scade Dobanda-Cheie
- Efectele noului Regulament BNR asupra solicitantilor de credite
- Refinantarea oferita de GarantiBank nu mai percepe nici un comision
- Ce credit pentru casa poti lua cu salariul tau ?
- ANPC incearca sa dreaga busuiocul in ceea ce priveste efectele legii privind creditele
- Ce aduce 2014 in privinta creditelor bancare
- Reticenta bancilor romanesti fata de credite continua