Preturile locuintelor din marile orase sunt in crestere

preturi locuintePiata imobiliara reflecta in momentul actual intocmai previziunile analistilor facute in urma cu un an si anume o crestere a preturilor imobilelor vechi si o scadere a preturilor imobilelor noi. In conditiile in care se observa un dezghet clar al pietei imobiliare ce a inceput sa se miste inca de la inceputul anului, preturile medii ale locuintelor din marile orase continua sa creasca progresiv in primele 3 luni ale lui 2014, cu aproximativ 2.5%.

Aceasta scumpire este considerata de specialisti o restabilizare care apare dupa perioadele de ieftiniri consecutive, asa cum s-a intamplat in ultimii 3 ani, cu peste 8% in doar ultimul an si inca aproximativ 5% cumulat in perioada 2011-2012. Aceasta crestere treptata nu reuseste insa sa reduca inca efectul ieftinirilor de pe parcursul ultimului an, pretul mediu de 919 euro pe metru patrat fiind in continuare cu aproximativ 5.5% mai mic decat preturile vehiculate in luna februarie a lui 2013.

Analistii estimeaza ca acest trend ascendent se va mentine pentru intreg parcursul anului si ca la finalul lui 2014 este posibil sa se inregistreze prima crestere procentuala clara la preturile imobilelor din ultimii ani. Pentru a observa mai bine fenomenul, se pune accentul pe pietele imobiliare din marile orase unde tranzactiile au inceput sa se puna in miscare incet si sigur, conform site-urilor de specialitate si agentiilor imobiliare. Scumpirea se pune partial pe seama unor factori sezonieri, insa se astepta ca trendul ascendent sa continue si in urmatoarele luni.

Leader in domeniul scumpirilor apartamentelor vechi este orasul Cluj-Napoca unde in prima parte a anului 2014 s-au inregistrat scumpiri de 5,4% spre deosebire de inceputul anului precedent, perioada in care in Cluj-Napoca se inregistrau inca scaderi. In momentul actual pretul pe metru patrat de spatiu util in oras este de 863 euro.

Tot pe lista evolutiilor neasteptate se afla preturile apartamentelor noi din Cluj, unde previziunile analistilor sunt contrazise de majorarile de pret din oras. Acest fenomen nu se observa in nici un alt mare oras din tara. Proprietarii de imobile noi din Cluj au majorat preturile pe metru patrat cu aproximativ 7%, ajungand la 764 euro/mp.

Bucurestiul, Timisoara si Constanta fac exceptie de la trendul ascendent inregistrand ieftiniri de 0,3%, 0,2% si respectiv 0,5% fata de luna ianuarie a anului 2014. Aceste valori rezulta in principal din ieftinirea cu procente considerabile a apartamentelor noi ce contracareaza scumpirile treptate ale apartamentelor vechi. Spre exemplu, in Constanta apartamentele vechi s-au scumpit fata de luna ianuarie cu doar 0,6%, pe cand apartamentele noi s-au ieftinit cu 1,8% tragand astfel in jos pretul mediul pe metru patrat din oras (849 euro/mp). In Bucuresti, apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,4% iar cele noi s-au ieftinit cu 1,9% rezultant intr-un pret mediu pe metru patrat util de 1.058 euro in luna februarie.

Iasiul si Brasovul au inregistrat scumpiri clare fata de luna ianuarie. In Brasov, valoarea medie pe metru patrat a crescut de la 822 la 833 de euro, cu 1,3% mai mult decat in luna ianuarie. Tot Brasovul inregistreaza cel mai mic nivel de diferenta fata de luna februarie a lui 2013, cu doar 2,5% mai putin decat media din acel moment. In Iasi preturile au crescut cu 1,8% fata de ianuarie si trendul ascendent pare sa continue si in luna martie.

Cuvinte cheie: locuinte

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti