Ce efect are finalul Primei Case asupra pietei imobiliare?

program prima casaSe stia inca de la inceputul anului ca fondurile disponibile pentru programul Prima Casa sunt pe sfarsite. Exista discutii despre inlocuirea acestui program cu programul Noua Casa destinat exclusiv locuintelor din cladiri noi insa nu exista nici o garantie daca sau cand acesta va deveni o realitate. In Capitala efectele se vad deja cu o crestere semnificativa a numarului de solicitari pentru preaprobarea creditului.

Se pare ca nu doar cumparatorii se tem de finalul programului Prima Casa ci si proprietarii, numarul de apartamente ce se incadreaza ca pret in suma maxim acordata pentru Prima Casa puse la vanzare pe piata crescand cu peste 20% doar in luna iulie fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Proprietarii se tem ca piata care abia incepuse sa se dezghete se va destabiliza din nou odata cu incheierea programului Prima Casa si se grabesc sa vanda, scazand in consecinta preturile cu pana la 4% fata de luna iunie a acestui an.

Proprietarii de locuinte vechi sunt in mod special afectati de incheierea programului Prima Casa care si daca va fi continuat urmeaza sa fie inlocuit de o varianta reactualizata care se va concentra doar pe segmentul locuintelor noi. In aceste conditii este posibil ca preturile la locuinte sa scada din nou destul de puternic pana la inceputul lui 2015. Vanzatorii prefera sa scada pretul cu cateva procente inainte de epuizarea fondurilor pentru programul Prima Casa decat sa fie fortati sa vanda cu pana la cateva mii de euro mai ieftin dupa ce acesta se va fi finalizat.

Astfel, la garsoniere pretul a scazut cu 1% intre lunile iunie si iulie si 3% fata de aceeasi perioada a lui 2013 ajungandu-se la un pret mediu de 31.645 de euro. Cu toate acestea, in anul 2014 au fost scoase la vanzare cu aproape 600 de garsoniere mai mult decat anul trecut.

Situatia apartamentelor cu 2 camere este si mai grava, aici ieftinirile inregistrate fiind de 7% fata de iulie 2013. Apartamentele cu 2 camere se vand in medie cu 49.273 de euro, dar sunt in continuare puse in vanzare la un ritm mai alert decat anul precedent cu 7188 de unitati scoase la vanzare din ianuarie si pana in momentul actual.

La apartamentele cu 3 camere deja situatia se schimba usor acestea neincadrandu-se in sumele oferite prin programul prima casa si deci fiind mult mai putin afectate. Preturile la apartamente de 3 camere sunt cu 4% mai mici decat in iulie 2013.

Complet atipic este trendul inregistrat de apartamentele cu 4 camere care desi depasesc mult ca pret suma maxima acordata prin programul Prima Casa s-au ieftinit totusi cu aproape 6 procente fata de 2013.

Conditiile de continuare a programului Prima Casa sunt incerte, iar fondurile disponibile in momentul actual se vor epuiza rapid conform statisticilor pentru numarul de cereri de preaprobare.

Cu ce ramane piata fara programul Prima Casa

Faptul ca programul Prima Casa a fost singurul motiv pentru care pe timp de criza piata imobiliara nu a inghetat total este incontestabil. In aceste conditii vanzatorii isi pun intrebarea daca odata cu finalizarea acestui program piata abia dezmortita va ingheta din nou.

Bancile se arata dezinteresate de continuarea unui astfel de program in conditiile in care romanii sunt din ce in ce mai atrasi de creditele ipotecare standard. Tot creditele ipotecare sunt motivul pentru care analistii asigura ca piata imobiliara nu va suferi pe cat de puternic se tem vanzatorii.

Faptul ca dispare Programul Prima Casa nu inseamna ca dispare si cererea pentru apartamente. Cumparatorii care nu vor apuca sa acceseze programul guvernamental se vor reorienta catre creditele ipotecare ale caror conditii au inceput sa se relaxeze.

Cuvinte cheie:

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti