Efectul Prima casa a fost blocarea psihologica a cumparatorilor la preturi de 60-70.000 de euro

În 2010 au fost două perioade distincte pentru toţi jucătorii din piaţa imobiliară, se arată într-un studiu al Real Time. În prima parte a anului toată lumea se aştepta la confirmarea începutului de sfârşit pentru criza economică şi imobiliară care începuse în 2008. De aceea, au fost construite strategii de marketing şi vânzări bazate pe grafice care conţineau curbe de creştere şi care puneau bazele pentru noi dezvoltări începând din această toamnă. Departamentele de marketing au pus presiune pe oamenii de vânzări; vânzătorii acuzau lipsa de calificare a clienţilor atraşi prin campaniile de marketing, însă toţi erau de acord că va fi „mai bine” din toamnă.
„Surpriza anului a produs-o guvernul în momentul în care a mărit peste noapte cota de TVA la 24% şi a micşorat veniturile bugetarilor cu 25%. Din păcate, anul 2010 a confirmat incoerenţa strategică a aparatului administrativ şi lipsa totală a unor proiecte de redresare economică imediată. Lansarea programului de garantare Prima casa a avut efect doar mediatic şi pe termen scurt. Prima casă este un produs de consum ale cărui efecte de relansare economică sunt de mică intensitate. Efectul acestuia a fost blocarea psihologică a cumpărătorilor la preţuri de 60-70.000 de euro”, consideră Ion Cătuţoiu, Managing Partner Real Time.

Apoi, în cea de-a doua parte a anului, jucătorii din piaţa rezidenţială au acceptat ideea că perioada de criza financiara nu se va termina curând. Astfel, au trecut la încă o restructurare şi, mai ales, la repoziţionarea produselor în piaţă, reiese din raportul menţionat. „Toată lumea este de acord că puterea de cumpărare s-a înjumătăţit şi că bonitatea în relaţia cu băncile s-a diminuat cu aproximativ 80% faţă de 2008. La începutul anului, stocul de locuinţe se ridica la 10.000 de unităţi existente la vânzare, din care cu real potenţial de vânzare în jur de 3.000 de unităţi. În anul 2010 s-au vândut aproximativ 2.300 de locuinţe noi, din care în jur de 80% se situează sub 90.000 de euro, pragul pentru încadrarea la TVA 5%”, apreciază Ion Cătuţoiu.

Examinatorul este cumpărătorul, studenţii sunt dezvoltatorii şi proiectele lor, iar cursurile sunt scrise de guvern
Dacă în 2007 locuinţele se vindeau în proporţie de 95% din faza de proiect, în cele mai multe cazuri chiar înainte de obţinerea autorizaţiei de construire, în 2010 doar 5% dintre cele vândute se aflau într-o fază incipientă de construire. Reprezentanţii Real Time consideră că procentajul de 95% din locuinţele noi vândute finalizate sau aproape finalizate se argumentează prin trei aspecte: apariţia crizei într-un moment în care se construiau foarte multe ansambluri rezidentiale, neîncrederea cumpărătorilor că dezvoltatorul va livra locuinţele la termenul şi în condiţiile contractate, dar şi nesiguranţa locului de muncă.

O altă mare problemă apărută în timpul crizei şi accentuată în 2010 este infuzia mediatică negativă asupra psihologiei cumpărătorului şi alimentarea excesivă cu argumente negative în ceea ce priveşte viitorul apropiat, durata crizei şi efectele sale nedefinite încă, crede Ion Cătuţoiu. Tot el spune că: „Preţurile locuinţelor noi au înregistrat scăderi şi în 2010, cu aproape 15% faţă de 2009, ajungând la o medie pentru Bucureşti de 1.158 de euro/mp construit. Este adevărat că suntem departe de maturizarea pieţei imobiliare şi că au existat şi vor exista dezvoltatori care nu-şi vor respecta obligaţiile contractuale. Însă, pentru a avea o piaţă de locuinţe noi de calitate bună, la preţuri corecte şi corelate la realităţile economice, într-un număr care să nu mai pară nesemnificativ (…), este necesară generarea de programe de dezvoltare rezidenţiale în noi zone care să dispună de utilităţile curente, de infrastructură rutieră şi de transport în comun, precum şi de minimum de facilităţi necesare traiului. Este nevoie ca băncile să se transforme în partenerii dezvoltării imobiliare (…). Este nevoie şi de implicarea guvernului pentru a crea programe de relansare a economiei.”.

Dar cum va fi anul viitor în domeniu? „Examinatorul este cumpărătorul, iar studenţii sunt dezvoltatorii şi proiectele lor. Din păcate, cursurile sunt scrise de un guvern cu idei contradictorii şi redundante. Instabilitatea decizională şi lipsa <> strategice, face ca studentul să nu fie sigur de ceea ce pregăteşte pentru examen. Dacă guvernul şi băncile vor găsi soluţia prin care să sprijine dezvoltarea de noi locuinţe cu noi caracteristici, potrivite noilor cerinţe de locuire şi puterii de cumpărare, vom asista la construcţia bazei pentru o piaţă matură şi corectă, şi intrarea în normalitate a relaţiei dezvoltator – cumpărător. În acest scenariu vom asista şi la creşterea numărului de locuri de muncă, implicit la creşterea puterii de cumpărare. Este scenariul optimist, dorit de toţi jucătorii din piata imobiliara, inclusiv de clienţi. Orice alt scenariu va face anul 2011 să arate ca o continuare sterilă a ultimelor şase luni din 2010”, estimează Ion Cătuţoiu.

Cuvinte cheie: criza financiara, locuinte, Piata imobiliara, Programul prima casa

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti