Băncile din România îşi menţin politica în ceea ce priveşte moneda europeană, contrar directivelor BNR. Dacă BNR trasează direcţiile de urmat pentru creşterea încrederii în moneda naţională, în schimb băncile oferă clienţilor oportunităţi greu de refuzat pe moneda europeană. Ofertele vizează în special conturile de depozit unde băncile oferă dobânzi din ce în ce mai mari la euro, făcând astfel concurenţă la dobânzile pentru creditele în lei. Motivul este acela că finanţarea bancară este din cel în ce mai greu de obţinut, iar instituţiile financiare se văd nevoite să apeleze la clienţii care au bani pentru a-şi spori lichidităţile.
Dobânda de 5% pentru euro şi 7% pentru lei
Comportamentul românilor în ceea ce priveşte economiile nu s-a prea schimbat în ultima perioadă, adică sunt foarte puţini cei care apelează la serviciile bancare pentru a avea grijă de economiile lor, iar în cazul în care îşi deschid conturi, preferă să economisească în moneda naţională. Pentru a schimba trandul, băncile îi atrag pe clienţi cu dobânzi mari la economiile în valută. Astfel, dacă pentru economiile în lei, băncile oferă până la 7%, varianta pentru economiile în euro devine o opţiune cel puţin interesantă în condiţiile în care dobânda poate depăşi chiar 5% atât la depozite, cât şi la conturile de economii. „Subsidiarele din România nu mai primesc fonduri cu aceeaşi largheţe ca în trecut, de la bancile mamă. Multe dintre ele sunt nevoite sa atragă noi resurse pentru a face faţă cerinţelor de capital din propria ţară, astfel că susţinerea creditării pe piaţa românească nu este pe lista de priorităţi”, se arată într-o analiză Conso.ro.
Dobânzi mai mari de cinci ori faţă de Euribor
Atunci când BNR solicită creşterea capitalizării unei instituţi, în situaţii excepţionale, pot veni şi bani de la acţionari. Altfel, băncile se văd nevoite să caute resurse de finanţare în alte părţi, cum ar fi piaţa locală, de la populaţie şi companii. Cum piaţa depozitelor în lei este destul de redusă, între bănci este o concurenţă destul de mare. În acest fel, instituţiile financiare au decis să ia măsuri pentru îmbunătăţirea pieţei depozitelor în euro, oferind oportunităţi pentru cei deja interesaţi să economisească în moneda europeană. Astfel, băncile se luptă să atragă economii cu dobânzi de cinci ori mai mari în euro, faţă de dobânda de referinţă Euribor care a coborât sub 1%.
Cele mai avantajoase oferte de economii
Conso.ro a realizat un studiu cu cele mai bune oferte de economisire. Printre cele mai avantajoase se numără contul de economii de la BRD, cu o dobândă de 5%, până la finalul lunii iunie. Însă la sume mai mari de 10.000 euro, rata dobânzii scade la 2,5%. Şi Alpha Bank oferă pentru economiile în euro o dobândă de 5% pentru depozitul Tax Protect, în timp ce la Banca Românească, la depozitul pe 210 zile, dobânda este de 4,88%. Şi alte bănci precum Piraeus Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Bancpost, ProCredit Bank, Carpatica, Volksbank sau BCR oferă dobânzi de peste 4%.
În medie, dobânda oferită pentru un depozit în moneda europeană pe trei luni este mai mare de 3%. Ultima oară când băncile au mai oferit o asemenea dobândă a fost în 2009, când, din cauza crizei financiare, băncile se aflau într-o permanentă cursă a dobânzilor oferite la depozite bancare.
Lupta pentru economiile românilor de anul trecut
Creşterea dobânzilor pentru moneda europeană a avut loc încă din luna octombrie a anului trecut când mai multe instituţii bancare au mărit dobânzile la depozitele în euro pentru a atrage mai multe economii de la populaţie. Patru din cele mai mari zece bănci de pe piaţă – BCR, BRD, Raiffeisen şi ING au aplicat această strategie, în timp ce alte instituţii, cu cote de piaţă reduse, precum ProCredit, au lansat promoţii.
Băncile şi-au menţinut ridicat interesul pentru economiile în euro ale populaţiei, pentru că dobânda a ajuns acum la 5% după ce anul trecut în al patrulea trimestru, dobânzile fuseseră majorate cu 0,5% ajungând la remuneraţii de 2,7% la depozitele pe trei luni la BCR şi de 3,10% la cele pe 12 luni. BRD a mărit atunci dobânzile plătite la depozitele în euro pe termene de o lună, de la 2,25 la 2,50%. Şi de ING Bank a efectuat o mişcare similară anul trectut, care a majorat dobânda la depozitele în euro pe trei luni cu 0,5 puncte, până la nivelul de 2,75%.
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: depozite bancare
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Exista premise pentru cresterea volumului investitional din imobiliare in 2011
- Tranzactiile imobiliare nu se vor mai putea incheia cu plata cash
- Apahida o extensie a Clujului in plina dezvoltare
- Taxa de vizionare perceputa de agenti - la limita legalitatii
- Campania BCR de stimulare a economisirii continua cu dobanzi bune
- Numarul locuintelor date in folosinta si al celor terminate a scazut cu 1.211, respectiv 6.038
- O taxa mai putin pentru asigurarea locuintelor
- Cladirile clasa A de la AFI Business Park Cotroceni isi aspteapta ocupantii
- Au fost receptionate trei proiecte cu bani europeni in Bistrita Nasaud
- Daca nu a reusit altfel, Udrea incearca sa vanda locuintele ANL cu Prima casa 3