Factorii principali care afecteaza in prezent tranzactiile imobiliare

factori ce influenteaza tranzactiile imobiliareCriza este intotdeauna principalul vinovat citat in momentul in care se discuta despre inghetarea pietei finaciare, dar in realitate aceasta este doar o parte a unei probleme mult mai mari care isi are radacinile mult mai adanc infipte intr-o serie de aspecte ce tin mai mult de jucatorii de pe piata imobiliara, dar si de aspecte ce nu pot fi controlate, precum perioadele anuale moarte.

Pentru a intelege mai exact situatia pietei imobiliare din Romania este nevoie ca atentia sa fie oarecum distrasa de la criza financiara care este de mult pe terminate si indreptata catre o serie de alti factori, unul dintre acestia fiind trendul descendent al preturilor care continua chiar si dupa ce piata a inceput sa se puna in miscare. Acesta poate fi privit ca un efect tarziu, o replica a crizei care se face inca resimtita chiar si dupa ce criza economica a trecut. In acelasi timp, nu se poate discuta despre o piata imobiliara inghetata in conditiile in care aceasta afirmatie se face in perioadele sezoniere moarte pentru pietele de acest gen din toata lumea, nu doar din Romania.

Iarna spre exemplu, este considerat un anotimp extrem de nepotrivit pentru a incerca vanzarea unui imobil, iar expertii agentiilor imobiliare marcheaza aceasta perioada drept una moarta in calendarul tranzactional. Acestia explica ca sezonalitatea este un factor ce influenteaza mult mai puternic rata de succes a unei tranzactii decat mereu discutata criza.

In momentul actual, piata imobiliara a inceput sa se miste usor dar sigur, proiectul Prima Casa nemaifiind unicul motor al acesteia. Cu toate acestea, iarna ramane o perioada in care cumparatorii raman dezinteresati din mai multe motive: deplasarea pentru vizionare este mult mai dificila, mult mai putini clienti fiind dispusi sa isi petreaca zile intregi pe drumuri pentru a incheia o tranzactie, iar costurile de intretinere sunt mai ridicate. In plus, multi cumparatori pot fi descurajati de preturile afisate la intretinere pentru apartamentele mai mari de doua camere in perioadele de iarna. Nu in ultimul rand, anotimpul rece face din mutarea in sine un proces dificil.

Anotimpurile ideale pentru punerea in vanzare a proprietatii sunt primavara si toamna cand in general, agentii imobiliari raporteaza cele mai multe tranzactii incheiate.

Un alt factor care influenteaza piata imobiliara in aceeasi masura cu aceasta sezonalitate usor de observat, ce a ramas constanta inca din perioada de dinaintea crizei financiare, este legat de modificarile ce urmeaza sa fie aduse proiectului guvernamental Prima Casa. Dupa ce in perioada de 5 ani de criza imobiliara si economica proiectul de Guvern a fost singurul motor al pietei imobiliare, acesta pare sa fi intrat pe ultima suta de metri, iar aplicarea restrictiei si zvonurile ca sumele Fondului de Garantare sunt aproape epuizate au un impact puternic din doua perspective: vanzatorii urmaresc sa incadreze imobilele sub pragul de 60.000 de euro accesibil prin proiect, iar cumparatorii se grabesc sa prinda ultima suta de metri a proiectului Prima Casa.

In Romania, situatia relativ inedita in care cumparatorii prefera apartamente vechi dar bine situate in detrimentul celor din imobilele noi, genereaza acesta panica pe ultima suta de metri pentru profitarea de programul Prima Casa. Odata cu introducerea noilor restrictii si trecerea la varianta Noua Casa care este dedicata exclusiv achizitionarii imobilelor noi, se preconizeaza o noua schimbare in balanta precara a preturilor imobilelor vechi si noi.

Cuvinte cheie: Piata imobiliara

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti