Evolutia pietei imobiliare in marile orase

piata imobiliara 2011

Piata Imobiliara 2011

Anul 2010 a fost cu siguranta anul regresului, cel putin in sectorul imobiliar, acolo unde intreaga piata financiara a inregistrat scaderi drastice, ce au atins in unele cazuri chiar si un procentaj de 35-40%.

Comparand nivelul tranzactiilor din prima jumatate de an a anului 2010 cu prima jumatate de an a lui 2011, se poate vedea usor ca piata este inca intr-un continuu regres; din fericire, nivelul scaderilor nu se mai afla pe o panta abrupta, ele datorandu-se mai mult dorintei urgente a vanzatorilor de a scapa de imobil. Fie ca sunt presati de rate, fie ca au gasit o oferta mai buna, o mare parte dintre vanzatorii de locuinte si terenuri, sunt dispusi sa lase din pretul cerut initial, fapt ce din punct de vedere financiar, afecteaza statisticile. Acest lucru nu inseamna neaparat ca piata financiara e blocata, ci mai degraba ca este intr-o continua adaptare, incercand din rasputeri sa se plieze pe potentialul financiar al cumparatorilor.

Un contra-exemplu in acest caz il reprezinta orasul Targu Mures, oras ce in 2010 a pierdut cel putin 12% din valoarea terenurilor aflate in propietatea cetatenilor sai. Totusi, analizand primele 2 trimestre de anilor 2010 si 2011, pretul imobilelor si a terenurilor si-a revenit in proportie de 50%, inregistrandu-se deja tranzactii cu 6% mai mari decat in 2010.

In restul tarii, pretul pentru locuinte a continuat sa fie in regres, insa nu unul major. Din cate se pare, cel mai afectat oras continua sa fie Bucurestiul, intrucat preturile locuintelor (fie ca vorbim de locuinte sociale, apartamente noi sau case) a scazut cu 13%. In Constanta, de asemenea, preturile au scazut cu 5-7%, ajungandu-se ca pretul apartamentelor construite in anii 80’ sa fie mai mare decat pretul apartamentelor recent contruite de dezvoltatori privati.

Conform marilor dezvoltatori privati, preferintele romanilor in materie de imobiliare se concentreaza in mare parte asupra apartamentelor de 2-3 camere, cu o suprafata utila de 60-70 de metri patrati, a caror pret nu depaseste pretul zonei. De altfel, marea majoritate a celor ce vor sa isi cumpere o casa, studiaza mai intai fiecare anunt imobiliar postat pe site-urile de profil, pentru ca mai apoi sa isi faca un plan de actiune si sa isi stabileasca preferintele.

Cuvinte cheie: locuinte, Piata imobiliara

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti