Cumpararea unui apartament aduce cu sine, in mod natural, o serie de temeri, datorate in mare parte pretului. Cum piata imobiliara aduce in fiecare zi surprize, exista din ce in ce mai multe voci care sugereaza asteptarea momentului potrivit pentru cumpararea unei case.
Bineinteles, fiecare potential cumparator isi doreste o casa cat mai mare si cat mai confortabila la un pret cat mai mic, insa dupa cum stim cu totii, nu de multe ori acest lucru este posibil. Mai mult, conform statisticilor, Romania a iesit oficial din criza financiara dupa 2-3 ani de zile de regres economic, astfel incat majoritatea dezvoltatorilor imobiliari asteapta momntul potrivit pentru a majora din nou preturile la locuinte.
Daca in Bucuresti, pe timpul crizei financiare, preturile locuintelor au scazut cu circa 40%, in 2011 nu a mai existat aceasta scadere decat in primele 3 luni, atunci cand Romania nu era oficial iesita din criza. Chiar daca pentru clientul de rand, calitatea vietii nu s-a modificat substantial in bine in ultimele luni, pe piata imobiliara preturile au incetat sa scada, ba chiar la locuintele proaspat cumparate au si crescut cu circa 1-5%, semnal clar ar faptului ca sunt sanse din ce in ce mai mici ca preturile la imobiliare sa mai scada de acum incolo.
Cum odata cu implementarea sistemului de credit Prima Casa 4 au fost vandute deja peste 4000 de apartamente, in special locuinte noi in Bucuresti, Cluj si Timisoara, din ce in ce mai multe agentii imobiliare isi indeamna clientii sa cumpere acum proprietatile dorite, intrucat exista mari sanse ca preturile sa creasca semnificativ in decursul lunilor ce urmeaza. Poate ca nu vor mai ajunge la nivelul preturilor din perioada 2007-2008, insa 100% va exista o crestere semnificativa.
Cel mai probabil, in perioada urmatoare bancile vor mai da un pic drumul la acordarea creditelor, astfel incat cererea va fi din ce in ce mai mare. Din experienta anilor de pana acum, e de ajuns ca 2 dezvoltatori imobiliari sa sesizeze ca nivelul de cerere de locuinte a crescut, pentru ca preturile sa fie majorate cu un minim de 5-10%. Tinand cont ca de cele mai multe ori vorbim de zeci de mii de euro, 5-10% ar reprezenta o scumpire importanta. Problema si mai mare ar fi faptul ca in scurt timp, intreaga piata imobiliara ar majora preturile la randu-i, tocmai pentru a nu fi mai prejos ca ceilalti. Din experienta anilor trecuti, aceasta majorare nu poate fi de bun augur, insa este un trend al pietei ce din pacate, nu va putea fi oprit decat de o alta criza financiara.
Astfel, daca aveti in plan sa cumparati o locuinta, acum e momentul ideal sa o faceti, fie ca aplicati pentru un credit imobiliar, fie ca platiti cash. In ambele cazuri, vorbind pe termen lung, este o investitie foarte buna, mai ales ca sunt sanse mici ca preturile sa mai scada de acum incolo.
Aboneaza-te la newsletter:
Cuvinte cheie: Credit imobiliar, criza financiara
Articole aleatoare din aceeasi categorie
- Cadastru - documentatie si acte necesare
- La ce etaj sa-mi cumpar apartament? Avantaje si dezavantaje.
- Extrasul de Carte Funciara
- Apartamente noi vs. apartamente vechi
- Contractul de schimb imobiliar - reglementari
- Credite ipotecare vs. Programul Prima Casa
- Ai prima ta locuinta? Ai grija sa o pastrezi!
- 10 sfaturi utile pentru viitorii consilierii imobiliari
- Sfaturi de la a la z pentru vanzarea locuintei
- For Sale By Owner ( FSBO )