Sondajele anului 2011 privind piata imobiliara

sondaj imobiliar

Sondaje pe piata imobiliara

Anul trecut, intreaga piata imobiliara din Romania a reusit cumva sa se redreseze, sa inregistreze o usoara crestere fata de perioada 2009 si 2010, lucruri confirmate deja de mai multe publicatii online ale acestui sector.

Ca in fiecare an, gimo.ro a facut cateva sondaje de opinie, menite sa afle parerile romanilor despre sectorul imobiliar, dar si preferintele lor in materie de banci si credite ipotecare, precum si in materie de modalitati de vanzare a casei.

La intrebarea „La ce banca ai apela pentru a achizitiona o locuinta prin creditul Prima Casa?”, circa 40% dintre raspunsurile esantionului studiat au tintit spre BCR, lasand practic banci ca CEC(11,43%), BT(8,57%) sau Bancpost intr-o negura totala. Singura banca ce poate ameninta direct suprematia pe piata creditelor ipotecare, detinuta momentan de BCR e BRD, grupare ce a obtinut 28,57% dintre voturi, semn ca intre cele 2 va fi o lupta strasnica anul acesta. Adevarul e ca, atat BCR cat si BRD au avut in 2011 niste campanii de branding foarte puternice, in care au stimulat prin ofertele lor achizitionarea unor credite ipotecare in conditii destul de avantajoase si accesibile. Totusi, BCR s-a distantat un pic, gratie creditelor ceva mai avantajoase, dar si a conditiilor relativ mai putin stricte de accesare a diferitelor credite (Prima Casa, nevoi personale, etc.)

Urmatorul sondaj a vrut sa afle cum prefera romanii sa isi vanda proprietatile, mai ales ca in ultimul timp, agentiile imobiliare au inceput sa fie ocolite, in detrimentul site-urilor de tip FSBO (For Sale By Owner), site-uri care de regula, percep comisioane cu mult mai mici decat cele cerute prin contract de agentiile imobiliare. La aceasta intrebare, 35,77% dintre cei intervievati au raspuns ca, pentru a isi vinde locuinta, prefera sa se limiteze la anunturile din ziarele locale, in timp ce 18,7% prefera sa lase aceasta sarcina pe umerii unor agentii imobiliare. Asa cum spuneam, desi sunt relativ noi, site-urile de tip FSBO, numai cu anunturi imobiliare de la particulari, au inceput sa prinda extrem de mult, gratie stratategiilor de marketing bine gandite, precum si a comisioanelor relativ mici. O dovedeste si sondajul la care facem referire, intrucat circa 45,53% dintre romanii din esantionul studiat au ales acest sistem de vanzare, in detrimentul modalitatilor clasice de vanzare.

Urmatorul sondaj a fost facut la inceputul anului 2011 si a vrut sa afle cum anume vedeau oamenii evolutia preturilor la apartamente si locuinte in anul ce tocmai s-a sfarsit. Circa 56,93% au raspuns ca preturile caselor vor scadea, in timp ce doar 26,28% au spus ca preturile vor creste. Intr-adevar, se pare ca previziunile majoritatii romanilor s-au adeverit pentru anul 2011, insa conform analistilor imobiliari, in 2012 tendinta de scadere se va opri, mai ales ca economia Romaniei este usor-usor intr-o continua crestere, fapt ce cu siguranta se va reflecta si in preturile de vanzare ale locuintelor, in urmatoarele 3-6 luni.

Ultimul chestionar a vrut sa afle daca celor intervievati li s-a intamplat vreodata ca, fiind in cautare de o locuinta, sa gaseasca un pret mai mic in oferta agentiilor imobiliare, decat in oferta caselor puse la vanzare de particulari. Ei bine, surprinzator sau nu, in timp ce 65% dintre respondenti au spus ca fie nu au gasit, fie ca e imposibil acest lucru, aproape 35% dintre romanii care au participat la acest sondaj au spus ca au gasit, chiar daca per ansamblu, acest lucru se intampla rareori. Se pare ca, la nivel de afacere, din ce in ce mai multe agentii imobiliare prefera sa lase la o parte vechile practici si sa ofere locuintele la un pret onest. Pare-se, unele agentii chiar au inceput sa ofera consultanta imobiliara onesta si fara interes, ba chiar au ajuns sa isi sfatuiasca clientii sa mai lase din pret, atunci cand nu se gasesc oameni interesati de respectivele locuinte puse la vanzare.

Stim, e un drum lung pana departe, insa pentru cei ce au nevoie de o casa, acest prim pas este unul urias. Mai ales ca de cele mai multe ori, e vorba si de bani.

Cuvinte cheie: credit prima casa, credite ipotecare, Piata imobiliara

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti