Piata imobiliara autohtona va da semne de revenire

Implicatiile noilor masuri ale guvernului asupra pietei imobiliare autohtone

Majorarea T.V.A. cu 5% afecteaza toata economia, daca nu direct, prin efectele scaderii puterii de cumparare. In plus, ea se suprapune cu devalorizarea foarte rapida a leului in raport cu euro si dolar. Interesant de aflat este care va fi efectul acestor doi factori asupra pietei imobiliare locale. Ion Catutoiu, Managing Partner Real Time, crede ca: „Cresterea cotei T.V.A. pentru cele mai multe dintre unitatile locative noi, majoritatea neincadrandu-se la T.V.A. redusa de 5%, va contribui la cresterea pretului final. Acest lucru va implica bugete mai mari din partea cumparatorilor, in medie cu 5.000 de euro la fiecare 100.000 de euro valoare proprietate.”.

In schimb, Dragos Vîlceanu, presedinte Asociatia Brokerilor Imobiliari (A.B.I.), afirma contrariul: „Piata imobiliara nu va fi afectata de cresterea T.V.A. pentru ca preturile de vanzare ale apartamentelor vechi, segmentul de piata cel mai tranzactionat, nu sunt purtatoare de T.V.A. Cresterea cu 5% a T.V.A. nu are impact nici asupra preturilor imobilelor noi. T.V.A. aplicat asupra acestora a ramas neschimbat, la valoarea de 5%. Sunt foarte rare situatiile in care apartamentele noi se incadreaza la 24%, dar numai pentru ansambluri foarte scumpe si putin tranzactionate. Nici pentru inchirierea unei proprietati de o persoana fizica nu se percepe T.V.A. Majorarea T.V.A. nu are un impact direct asupra preturilor de pe aceasta piata. Majorararea T.V.A. va afecta piata imobiliara doar in mod indirect, prin scaderea nivelului veniturilor populatiei, dar nu are motive sa genereze blocajul pietei.”.

La randul sau, Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo, este foarte linistit si increzator: „Am observat ca publicul este stresat in aceasta perioada de cresterea preturilor din cauza noului T.V.A. Instabilitatea din toata Europa si, in special, din Romania i-a facut pe oameni sa astepte, sa nu ia decizii importante, precum achizitia de apartamente si sa-si pastreze banii pentru o perioada mai stabila si mai limpede. Cei mai multi oameni au un singur apartament. Ne dorim sa lucram cu oamenii care au nevoie de o singura locuinta, precum cei care abia s-au casatorit, cei care locuiesc cu parintii sau cei care au nevoie de prima locuinta din viata lor sau o vand pe cea veche ca sa poata cumpara una noua.”.

Vom asista foarte curând la o revenire a pietei imobiliare
În masura în care preturile locuintelor vechi si noi sunt exprimate, de cele mai multe ori, în euro, devalorizarea leului fata de moneda europeana duce la cresterea valorii în lei a locuintelor. Pentru cele cu T.V.A. de 5%, aceasta crestere a pretului lor în lei poate duce la neîncadrarea în valoarea de 300.000 de lei. Însa, Nimrod Zvik nu considera o problema devalorizarea leului pentru ca nu crede ca acesta va cadea prea tare: „Avem apartamente sub 300.000 de lei si cu siguranta euro nu va creste în asemenea masura încât sa nu mai fie valabil.”. La fel de optimist este si Ion Catutoiu care estimeaza si care va fi solutia de evitare a devalorizarii: „Se pune problema care va fi valoarea în lei a locuintelor odata cu modificarea si daca se vor încadra în normele de aplicare a cotei reduse. Probabil o marja mica de diferenta de pret va însemna un argument pentru negocieri si finalizarea tranzactiei la nivel de 5%.”.

O masura recenta a guvernului care se refera direct la piata imobiliara este marirea impozitului pentru cei care detin mai multe locuinte neînchiriate. Astfel, A.B.I. estimeaza ca numarul ofertelor imobiliare va creste în urmatoarea perioada, atât pe piata închirierilor, cât si pe cea a vânzarilor, ca rezultat al intrarii în vigoare a taxei de solidaritate pe cladiri. O parte dintre proprietarii care detin o a doua proprietate nelocuita, va încerca fie sa o închirieze, în ideea amortizarii costurilor cu taxele, fie sa o vânda. Dragos Vîlceanu vede acest lucru ca un fapt pozitiv: „Vom asista foarte curând la o revenire a pietei imobiliare din punct de vedere al numarului de tranzactii. Cei care trebuie sa vânda vor vinde la orice pret, iar cei care au nevoie sa cumpere vor profita de conditiile avantajoase de pe piata bancara actuala si nu-si vor permite sa astepte sa se înaspreasca conditiile de creditare. În primele cinci luni au avut loc aproape 1,5 milioane de operatiuni cadastrale, cu aproape 20% mai multe decât în 2009, deci se poate spune ca piata începe sa-si revina.”.


Totusi, chiar daca parerile sunt împartite, este important sa stim cum vor reactiona dezvoltatorii, proprietarii si investitorii la aceste cresteri. Ion Catutoiu încearca un pronostic: „Posibil ca o parte dintre dezvoltatori îsi vor recalcula marjele de profit (daca exista) si vor încerca sa mentina un pret total la acelasi nivel sau care sa creasca cu mai putin de 5%. Dubii exista pentru acei dezvoltatori care deja vând în lipsa de profit… Taxa de solidaritate va duce la costuri crescute de administrare a proprietatii, însa nu stim nivelul acestora. Nu credem ca va conduce la masuri drastice din partea proprietarilor. Constructia de locuinte este un business pe termen lung, cu riscuri mai mari decât modificari ale cotei de T.V.A. Cu siguranta, dezvoltatorii puternici îsi vor actualiza strategiile de dezvoltare si marketing pentru orientarea corecta.”

La fel de prudent este si Nimrod Zvik care este si foarte optimist, având încredere în piata imobiliara locala: „Toate aceste schimbari vor avea impact asupra dezvoltatorilor si a investitorilor. Cu siguranta nu-si vor arunca usor banii într-o piata instabila, dar cu siguranta ca, dupa ce vor analiza situatia, vor ajunge la concluzia ca România este o piata în plina dezvoltare si ca, prin comparatie, este una stabila.”. Nimeni nu poate sti care vor fi efectele acestor masuri asupra pietei imobiliare si cum vor rectiona cei implicati direct. Dar, este foarte important sa facem estimari pentru a ne pregati pentru ceea ce urmeaza. Recesiunea nu s-a sfârsit, iar guvernul face tot ce îi sta în putere pentru a o lungi si mai mult. De aceea trebuie sa fim pregatiti.

Sursa : www.profitimobiliar.ro

Cuvinte cheie: Piata imobiliara

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti